Katoen is een van de populairste stoffen ter wereld. Het wordt onder andere gebruikt voor katoenen kleding, katoenen lakens of bijvoorbeeld een katoenen tafelkleed. Ondanks de populariteit weten veel mensen niet waar het vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. In deze blog vertellen wij je alles over deze welbekende stof en geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Oorsprong
Wat is katoen?
Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Dit wordt vervolgens gesponnen tot draden waarmee een doek wordt gecreëerd.
Waar komt katoen vandaan?
Katoenplanten groeien vooral in warmere klimaten. Deze vrucht van deze plant kan namelijk pas rijpen wanneer de plant ongeveer 200 vorstvrije dagen heeft gehad. Katoenplanten hebben veel warme, licht en water nodig om goed te kunnen groeien. Het grootste gedeelte van ons katoen wordt gewonnen in China, gevolgd door de Verenigde staten en India.
Waar het katoen geproduceerd wordt heeft een directe uitwerking op hoe het katoen wordt geproduceerd. In de verenigde Staten wordt katoen grotendeels machinaal bewerkt. Door middel van genetische manipulatie aan het katoen en innovatie in de groeiomstandigheden is het proces geoptimaliseerd. In andere delen van de wereld is de teelt minder ontwikkeld, wat het gebruik van pesticiden vaak noodzakelijk maakt.
Hoe wordt katoen gemaakt?
Zodra de vrucht van de katoenplant rijp is barst deze open, hierbij komt een dot katoen, ofwel het zaadpluis zichtbaar. Een plukmachine plukt het katoen, waarna dit tot een grote bal wordt geperst. Machinaal worden pluis en korte haren verwijderd, om zo alleen bruikbaar katoen over te houden. De balen worden vervolgens in een spinnerij uit elkaar gehaald, en van de katoenvezels die ongeveer 2 tot 5 cm lang zijn worden garen gespannen. Hierna wordt het katoen eventueel geverfd en geweven.
Er zijn verschillende weeftechnieken. De 100% katoenen stoffen van Kleurmeester zijn geweven op een manier waarbij er geen verschil is tussen de voor en achterzijde van het doek. Deze weeftechniek wordt ook wel platbinding genoemd, en maakt het katoen extra sterk.
Eigenschappen
Katoen is een enorm sterke stof dat lang meegaat mits je er goed voor zorgt. Katoen slijt niet snel en is makkelijk wasbaar. Het laat zich makkelijk verven en is huidvriendelijk. Tevens is het goed bestand tegen chemische of machinale invloeden en bewerkingen. Enorm veel positieve eigenschappen dus. Daarentegen zijn de plantaardige vezels zijn niet erg elastisch.
Is katoen waterdicht?
Katoen is een stof wat goed ademt, maar ook waterdicht kan zijn. Dit is enkel het geval wanneer deze strak geweven is. Bij kleurmeester koop je waterdicht katoen als canvas stof. Dit is geweven katoen die een waterdichte finish heeft gehad.
Is katoen duurzaam?
Ons katoen heeft geen biologisch keurmerk, maar de natuurlijke wezels worden met milieu vriendelijke kleurstoffen geverfd en verder onbehandeld van de weefmachines gebruikt zonder verdere afwerking. Waardoor er tijdens de eerste wasbeurt een natuurlijke krimp zal zijn van ongeveer 8% in de lengte.
Kun je katoen wassen?
Katoen is een natuurlijke vezel die lang meegaat, je kan dus lang plezier ervan hebben, mits je het op de juiste manier wast. Geverfd katoen kun je de eerste wasbeurt het beste apart houden, het kan namelijk zo zijn dat het katoen nog verf afgeeft. Zorg er ook voor dat je tijdens deze wasbeurt op maximaal 30 graden wast, om krimpen te voorkomen. Om de duurzaamheid van katoen zo lang mogelijk te waarborgen wordt aangeraden om katoen op een zo laag mogelijke temperatuur te wassen.
Onze katoen stoffen zijn gemaakt van het zachtste katoen, en elke kleur is uniek voor de stof bedacht. Kleurmeester heeft verschillende soorten geverfd katoen in het assortiment, bijvoorbeeld een katoenen tafelkleed of katoenen tafelloper. Ga je liever zelf aan de slag met katoenen stoffen? Ook dat heeft Kleurmeester in het assortiment. Met onze katoenen stof extra breed kan jij je creativiteit helemaal zijn gang laten gaan.
Heb je vragen of wil je meer weten over onze producten, neem dan contact met ons op!