doe-het-zelf buiten kussens maken

Doe-het-zelf tuinkussens of lounge kussens maken

Wees voorbereid op een mooie lente en hete zomer en maak nu alvast mooie buiten kussens van outdoor stof. Zo zit jij er straks sfeervol bij en verwelkom je de zonnestralen met heerlijk comfort en hoef je dan niet meer aan de slag.

Tijd voor comfortabele kussens voor je tuinmeubelen dus! Want zitten op aluminium stoelen of een houten bank is niet zo comfortabel. Nieuwe tuinkussens zijn ook de beste manier om snel kleur, textuur en sfeer aan je balkon of terras toe te voegen.

Redenen om je eigen tuinkussens te maken

Misschien hebben de originele kussens die bij je terrasmeubels zijn geleverd al meerdere zomers doorstaan ​​en zijn ze aan vervanging toe? Of misschien wil je de sfeer van je buiten plek elk seizoen veranderen? Wat de reden ook is, doe-het-zelf tuinkussens zijn een goede manier om je terrasmeubilair een update te geven.

Het is niet altijd makkelijk om de perfecte kussens te vinden. Door je eigen kussens te maken heb je volledige creatieve controle. In tegenstelling tot kussens die kant-en-klaar worden geleverd, kun je met doe-het-zelf-tuinkussens de maat, kleur en patroon kiezen. Ze zijn ook heel eenvoudig te maken, dankzij kleurmeesters brede aanbod aan prachtige outdoor stoffen voor buiten.

Hoe maak je je doe-het-zelf buitenkussens?

Voor het maken van kussens voor terrasmeubels of het vervangen van stoelzittingen in je terrasset, heb je een goede kwaliteit outdoor stof nodig. Outdoor stoffen zijn bestand tegen weersinvloeden, krimpen niet en zijn gemakkelijk te verwerken. De Sunbrella stoffen die kleurmeester aanbiedt voldoen aan al deze kwaliteiten. Daarnaast werk je met kwaliteitsgaren van Gutermann of Amann en omdat outdoor stoffen vaak wat dikker zijn is het naaien met een jeansnaald aan te raden. Ook een goede kwaliteit rits, YKK rits is belangrijk. Je kunt dit online kopen per strekkende meter. Wij starten altijd met het naaien van de ritsen aan de betreffende panelen en werken vandaar uit verder.

Als je je oude kussenvulling opnieuw gaat stofferen, maak je alleen een doe-het-zelf kussenhoes. Ga je voor complete nieuwe buitenkussens dan heb je wat zit schuimrubber of polyester kussenvulling nodig. Dit kun je online kopen en kun je indien nodig op maat laten snijden. Eventueel een kous bij bestellen zodat je zitschuim makkelijk in de kussenhoes glijd.

Stofberekening voor buitenkussens

Als je je oude kussens opnieuw gaat stofferen kun je het beste de oude kussenhoezen uit elkaar halen en gebruiken als patroon. Maar ook om uit te rekenen hoeveel stof je nodig hebt. Hoe rekening met een eventueel patroon in de stof!

Sierkussens hebben doorgaans alleen een voor- en achterpaneel. Meet deze op en voeg bij de lengte en breedte 1 cm toe. Dit geeft je een naadtoeslag van 1 cm rondom. 

Als je kussens maakt voor een terrasbank of tuinstoel, zogenaamde box/doos kussens dan heb je ook de hoogte van de zijpanelen nodig. Vergeet niet om ook aan elke kant van deze panelen een naadtoeslag van 1 cm toe te voegen.

Veel plezier bij het maken van je kussens!

PS mocht je uiteindelijk toch door gebrek aan tijd of om een andere reden niet toe komen aan het zelf maken van tuinkussens, dan kun je je tuinkussens ook op maat laten maken door ons. Wij helpen je er graag mee. Mail ons je stofkeuze, wens en afmetingen dan komen we zo snel mogelijk bij je terug.

Terug naar blog